Jump to content

"Lithium soap base grease", vet.....


Guest
 Share

Recommended Posts

Gentlepeople, Ongetwijfeld is dezen vraag eerder gesteld, of eenieder weet het al... :o Wat voor vet gebruik je als het type "Lithium soap base grease" aangegeven word in de service manual? En dan heb ik sterk het vermoeden dat het een Lithium houdend vetje is :idee: , maar welk merk is aan te raden/gebruiken jullie eigenlijk?
Link to comment
Share on other sites

al googlend kom ik via diverse forums o.a dit tegen: [url=http://www.bylucasoil.com/articles]LUCAS OIL[/url] [url]http://www.alibaba.com/showroom/lithium-soap-based-grease.html[/url] [url]http://www.bikebandit.com/bel-ray-waterproof-grease?WT.mc_id=shopzilla&utm_source=shopzilla&utm_medium=data_feed&utm_campaign=shopzilla[/url] [url]http://www.mcmaster.com/#standard-grease/=lj90w4[/url]
Link to comment
Share on other sites

[quote="Ruud"]al googlend kom ik via diverse forums o.a dit tegen: [url=http://www.bylucasoil.com/articles]LUCAS OIL[/url] [url]http://www.alibaba.com/showroom/lithium-soap-based-grease.html[/url] [url]http://www.bikebandit.com/bel-ray-waterproof-grease?WT.mc_id=shopzilla&utm_source=shopzilla&utm_medium=data_feed&utm_campaign=shopzilla[/url] [url]http://www.mcmaster.com/#standard-grease/=lj90w4[/url][/quote] Aan het aanbod van vet ligt het inderdaad niet. Maar het is vooral dit aanbod wat het voor mij niet helemaal duidelijk maakt wat ik nou precies moet hebben. Of moet ik gewoon gaan voor een potje met vet waar "Lithium grease" op staat? Misschien maak het allemaal niet zo veel uit, maar dat weet ik dus niet :)
Link to comment
Share on other sites

[quote="Robje"]Ach waar ga je het aan smeren. Schommel as en zo die blauwe pik meuk van Shell en stuur zou ik schroefas lagervet doen is ook EP 2 en kan tegen water.[/quote] Aan de vooras was ik het van plan te smeren. heb nu de voorband verwisseld en een haaks ventiel geplaatst en nu de schijfremmen weer terug. Voordat ik t wiel ga balanceren wou ik alsvast de as weer voorzien van een vetje. Zodoende
Link to comment
Share on other sites

[quote="Robje"]Ach waar ga je het aan smeren. Schommel as en zo die blauwe pik meuk van Shell en stuur zou ik schroefas lagervet doen is ook EP 2 en kan tegen water.[/quote] Ik weet niet of het uitmaakt of juist handig is maar schroefasvet is in meerdere dikte's verkrijgbaar. Dikker vet word dan gebruikt waar de lagers beginnen te slijten.
Link to comment
Share on other sites

[quote="hielke"] Ik weet niet of het uitmaakt of juist handig is maar schroefasvet is in meerdere dikte's verkrijgbaar. Dikker vet word dan gebruikt waar de lagers beginnen te slijten.[/quote] Lagers die beginnen te slijten zijn stuk. Die vervang je en daar ga je niet als een oud ijzer handelaar dik vet in steken. Dikte van vet heeft deels met belasting en temperatuur te maken. Dik vet heeft een grotere weerstand.
Link to comment
Share on other sites

[quote="Ruud"]al googlend kom ik via diverse forums o.a dit tegen: [url=http://www.bylucasoil.com/articles]LUCAS OIL[/url] [url]http://www.alibaba.com/showroom/lithium-soap-based-grease.html[/url] [url]http://www.bikebandit.com/bel-ray-waterproof-grease?WT.mc_id=shopzilla&utm_source=shopzilla&utm_medium=data_feed&utm_campaign=shopzilla[/url] [url]http://www.mcmaster.com/#standard-grease/=lj90w4[/url][/quote] Die LucasOil link is toch wel een goeie, Ruud. Heb gisteren ook nog wat meer gelezen over Lithium vet. Lithium Soap Base Grease, houdt in dat het bindend bestanddeel Lithium zeep is om met de olie(en) een splakkerig bindend vetje te maken. Nu schijnt het zo te zijn dat in de meeste gevallen zeep word gebruikt om van olieën een vet te maken. Dus zegt eigenlijk nog niets over de olie die het dan bind, maar Lithium zeep heeft wel bepaalde eigenschappen die handig kunnen zijn in specifieke toepassingen. Naast dat het uitermate geschikt is voor staal als corosie bescherming omdat het zelf niet reageert met het staal, heeft het een toepasbaar werkgebied tussen -20 en 140 graden celcius. Die temperatuur range is voor mijn vooras niet echt relevant, omdat de lagers niet horen te draaien over de as lijkt me, en de as op een andere manier niet echt warm zal worden... Er zijn misschien plekken op de motor waar die temperatuur range i.c.m. staal wel weer interessanter word. Bedankt voor de hulp! Dit was mijn uitspraak en hier zal ik het mee moeten doen (ref. de rijdende Trechter) :roll:
Link to comment
Share on other sites

[quote="Nico"]Pot van 454 gram alleen om je vooras te laten glijden. :o vaseline gaat ook prima :Y[/quote] Haha, ja dat zou wat zijn.... Ik ben (letterlijk) van voor naar achter mijn moter aan het opknappen met de service manual erbij en http://www.jbx9.allalla.com/ en de werkplaatstips van dit forum. Voor alle punten waar in het service manual "Lithium soap base grease" staat aangegeven wou ik even weten wat ik op dat moment kan gebruiken gebaseerd op wat er zoal word gebruikt door menigeen. Nieuwe band, ventiel, remblokken met weer schone remklauwen, remvloeistof, remkabels, voorvorkolie (was nog nooit gedaan en was erg oud en niet op niveau) Ben nu bij het stuur aanbeland. :thumbsup:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information